Utmaningen med mjuk hand...


... på många olika sätt.
 
Inte bara vid tygelfattningen.
Utan vid all hantering.
 
Inte dra i grimman, skapa kontakt först i hagen, hälsa på hästen, be sen hästen komma med hela din kropp, och låt den komma med slakt grimskaft. Protesterar den? Vad kan det bero på? Har ni inte hälsat tillräckligt? Litar den inte på dig? Behöver du gå fram till den på nytt och "hämta upp den" så den vågar komma? Har hästen fokus på dig eller på nåt annat?
 
Och vid ridningen utan tyglar... förstår hästen vad du menar? Visar du på ett tydligt sätt? Utan att vara hård... Kan du flytta hästens bog med att bara sätta spöt mot bogen? Är du tillräckligt snabb också att upphöra med "tjatandet" så snart hästen börjar göra det du bett om? Så den vet att den gjort rätt...
 
Det här är så intressant!
Speciellt när man har chans att lära sig lite mer av det på hästar som är vana med det, som kan det bara man gör rätt.
 
Och det blir en lågmäld kommunikation med den fyrbenta vännen.
Man landar själv i ett lugn, och börjar se det stora i det lilla...
 
Horses in my mind... Verkligen!
 
Allmänt | |
#1 - - Jessika:

Kul att någon lär ut sådant tänk! :) Är ju sunt förnuft egentligen men glöms ofta helt bort både på ridskolor och hos privatryttare som "gör som de alltid har gjort".

Svar: Ja, och det känns lite konstigt att försöka ta med sig det tänket sen när man återgår till ridskolan. Man är ju rätt bunden av hur man brukar göra där. En utmaning det också! :)
Mymind

#2 - - Katarina:

Kanske borde hoppa upp någon dag helt utan utrustning för att se vad som händer.. om jag vågar (;

Svar: Ja, det blir ju nåt helt annat då, jag skulle inte våga om jag inte visste att hästarna dels är vana med det och dels är lyhörda för andra hjälper också... Man måste kanske vänja dem lite i taget vid de annorlunda hjälperna... eller nåt...
Mymind

#3 - - Katarina:

Haha, jag hade nog bara kört! x)

Upp