Fredagsmys i en box...

... och jag vet att det redan är söndag, men då jag inte hann skriva då i fredags...!
Och det kanske blir rätt så enformigt med mina massageinlägg (låter som skoinlägg, men det är det ju inte...) men då jag ju inte kan så mycket annat...
Jag menar, när man har de där dagarna då man är chaufför till stallet, så kan man inte bara sitta och frysa fram en förkylning på manegeläktaren, man måste ju göra nåt.
Och så finns det de där hästarna som är så sociala, vill ha besök, har kanske inte varit på lektion just den dagen.
 
Eller så är det en sötnos som man vet är lite extra styv i en sida. Då öppnar man boxdörren lite och frågar: får jag komma in och hälsa på? Och om man får ett rätt så jakande svar gå man lugnt in och pratar lite mer.
 
Den här tjejen frågade jag om jag fick massera på halsen. Hon svarade jakande och jag hittade känsliga punkter, men hon reagerade inte negativt alls. Efter en stund kände jag lite mer över hennes rygg också, men då verkade hon ha fått nog, enligt öronviftningen var det kanske kvällsmaten på kommande i andra änden av stallet. Så hennes öron bakåt visade mig att enough is enough.
 
Jag tänkte jag måste respektera hennes vilja (det är ju hennes hem) och så ställde jag mig vid hennes huvud och väntade tills öronen var framåt igen. Det ska bli ett positivt slut tänkte jag.
 
Så på det sättet fick jag tiden att gå medan jag väntade på att min passagerare skulle vara klar att åka hem igen.
 
Allmänt | | 2 kommentarer |

Julklappstips...

... till en hästtjej, en mjuk ruggad matta med texten Horses och en massa genomskinliga hästskor som mer liknar  ostbågar...
 
Just joking! :)
 
Jag hade lekt lite med paint igen och nu när jag råkade se bilden kom jag att tänka på en mjuk skön sängmatta. Om nån vill börja tillverka en sån så varsågod, tipset är gratis, men ni kan ju hänvisa till min blogg om ni börjar producera dem! :)
 
Det var allt annat än mjuk skön sängmatta idag mellan stallet och gödselstacken. Mjukt jo, men rätt geggigt, jag tänkte man får vara lycklig så länge man har båda skorna kvar på sig när man kommit sig igenom där... :).
 
Men hästarna var trevliga om än lite busiga och lite väl snåla på höet som jag just hade fyllt hönäten med... Lite gos blev det i alla fall. Fåse om man hittar på nåt mer sen nästa gång man kommer sig till det stallet!
 
Vintern kom och gick och ridplanen blev klottig värre. Kanske solen ändå tittar fram så det får torka upp lite...
 
Allmänt | | Kommentera |

Kurs avslutad...

Fjärde och sista delen i grundkursen i groundwork är avklarad.
Som tur är var det ingen tentamen som man skulle klara av :).
 
En intressant kurs med mycket sånt som man gott kunde fundera igenom lite noggrannare för att låta detaljerna sjunka in i tankesystemet man har... och hoppas att kunskapen skulle ploppa upp när man behöver den som mest, i någon strulig situation, eller när hästen protesterar i något läge, eller när man inte tycker man kommer vidare...
 
Koncentration är viktig.
Och att inte gå för snabbt framåt, speciellt med en ung häst.
Att ha tålamod och ta tre steg bakåt om nåt verkar svårt för hästen att greppa.
Eller att beta sönder övningen i ännu mindre bitar så hästen får chans att känna sig duktig även om det bara är små små saker.
Viktigt att avsluta ett träningspass med något så pass enkelt så man har orsak att berömma hästen ordentligt i slutet.
 
Varje gång man börjar ska man kolla upp några basicpunkter, det allra enklaste, lydnad, följsamhet, uppmärksamhet... Och om de punkterna inte fungerar ska man inte heller försöka gå vidare till svårare saker.
Man måste vara flexibel. Tänka på att hästen ska få en positiv känsla under träningspasset, vilja att vara med, vilja att komma med på träning fler gånger.
 
Mitt i allt tycker man att allt fungerar och man kan gå vidare till allt svårare övningar.
Sen nästa gång kan man stupa på andra grundpunkten och inte ens få hästen att böja sig till höger.
Då får man ta några steg bakåt och inte kräva mer heller, men följa upp basicpunkterna åtminstone, så hästen är med en...
 
Intressant!
Och tycker ni att eleverna på bilden ser sammanbitna ut, så var det inte alltid så enkelt att greppa skillnaden mellan öppna, sluta, förvänd öppna, eller nån annan knepighet och dessutom få nerplitat nåt till pappers så man skulle kunna repetera hemma :).
 
Allmänt | | En kommentar |
Upp