Vilket go! och vilken go´...


... häst förra måndagen då jag red på lektionen!
 
En helt vanlig lektion, den helt vanliga gosiga vita sötnosen, vanliga travrundor, travvolter, galoppvolter, övergångar.
 
Vid uppvärmningen försökte jag rida aktivt från första steg så han inte skulle få för sig att han får sega sig igenom hela lektionen, vilket han ibland lyckas göra med en del av de yngre ryttarna. Jag försökte vara följsam i sitsen och ha aktiva innerskänklar i hörnen osv. Men samtidigt försökte jag tänka på att inte tjata, om han gick bra försökte jag vara tyst.
 
När det sen blev dags för trav visade han igen tendens att börja sega. Men jag gillar inte heller att använda tjatande skänklar, så jag stannade vid spöställningen vid ridplanens ingång och bad om det kortaste spö som fanns :).
Sen behövde jag inte röra i hästen med spöt alls, några rundor jobbade jag nästan mer på att inte tappa spöt när jag tog halvhalter och sånt :).
 
Så efter ett par galoppvolter så tog jag mitt förnuft tillfånga och slängde spöt vid grinden, och koncentrerade mig på att sitta rätt, lätta rätt, vara mjuk i händerna och ... hållas i sadeln i den fartfyllda "avtravningen" i slutet av lektionen.
Eftersom mina halvhalter hjälpte endast för ett par sekunder "jag hör nog vad du säger men jag vill springa", så försökte jag klappa hästen lugnande på halsen med båda händerna, så där som hopptävlande kan göra efter en bra och fartfylld hoppbana :). Men inte ens det tycktes hjälpa först...
 
Nåja, visst lugnade han ner sig, och när vi skrittat några steg så jag visste att han var lugn så hoppade jag av så han skulle få skritta av utan ryttare. Han skulle ju ändå gå en lektion till. Och är man häst och över 20 år så...
 
Vilken livsglädje! Smittade av sig :)!
 
 
Allmänt | | En kommentar |

Dagens handarbete...

 
... var att reda ut lite man och svans, igen, bra att ta till när man har tid och bara vill stå nära hästen och småprata :).
 
Av olika orsaker så blev det lilla träningen före rykt och mys idag.
Bara kolla hovarna och så på med repgrimman.
 
Den första ground work -föreläsningen var ju i färskt minne så jag ville testa mycket, men för att inte sen bli så väldigt sur och irriterad på hästen (och mig själv) så hade jag sänkt förväntningarna rejält, tänkte att om jag bara får några få minuter med bra kontakt så ska jag vara nöjd.
 
Det blev nog ca tio minuter med riktigt bra följsamhet på banan!
Jag bara väntade på explosion, protest, miss, whatever... men hästen var fokuserad och lyssnande.
 
Ända tills han tröttnade :).
Och då var det åter en ung häst som lite provocerar, kommer för nära, är osäker, allt möjligt.
Men jag började gäspa stort och ljudligt medan jag gick bredvid honom, mest för att lugna ner mig själv :).
Och så tänkte jag att jag ännu testar lite följsamhet där jag går bakvägen framför hans huvud och med slakt grimskaft ber honom följa mig i små kringelikrokar.
Plötsligt var den lyssnande hästen tillbaka för några minuter! :)
Jag tog bara några serpentiner och volter och avslutade väldigt snabbt så det positiva skulle få bli avslutning på träningen.
 
Visst, det var bara några minuter med träning, Och inget avancerat alls,
Men jag fick uppleva både en extremt följsam häst och någon minut däremellan den unga, revolterande, busiga hästen, så jag vet att ingen hade bytt ut hästen :)!
 
Det var sen riktigt skönt att stå och reda ut manen med fingrarna och tänka igenom vad som hänt och se hästen stå där och njuta med halvslutna ögon. Sötnos... :)
 
 
Allmänt | | Kommentera |

Dagens stil...

... brukar det stå överst på denna bloggportalens framsida, och en bild från en blogg...
Undrar vilken stil jag skulle kunna bidra med...? :)
Det blir den enkla kontorsstilen.
Även om det är varmt behöver jag en tröja över axlarna för att överleva en ev luftkonditioneringsmaskins frustande över mitt huvud.
(Tacka vet jag hästars frustande, så mycket trevligare!)
Skorna ser lite mystiska ut men kan kanske närmast kallas loafers eller mockasiner, modell nyare, men ändå med den härliga känslan från sjuttio-åttiotalet...
 
För att förtydliga: Även med denna outfit är huvudet fullt av häst-tänk, horsesinmind forever and always. På olika sätt och i olika styrka bara. :)
Framför allt kan häst-tänket på kontoret uttrycka sig i en plötsligt rakare hållning framför datorn, eller ifall tankarna tillfälligt åkt på egna utfärder medan ett långsamt program håller på att jobba fram nåt resultat på skärmen, så kan jag köra med halvhalter, eller med koncentrerade galoppfattningar som ser så snygga ut så! ... i mitt inre...
Sysslolös blir man aldrig with horses in mind! :)
 
 
Allmänt | | 2 kommentarer |
Upp